Tot op het einde van vorige eeuw gingen de vrijwilligers van de ZNNZH rechtstreeks op bezoek bij gezinnen en bejaarden waarvan zij de armoedige situatie vermoedden. Waar nodig, werd hen financiële en materiële hulp geboden.
Vandaag laten de wetten op de privacy ons echter niet meer toe rechtstreeks naar de armen of kansarmen toe te stappen.
Vandaag werken wij dus voornamelijk samen met overheids- of private instellingen die beschikken over opvangstructuren, bemand door sociale medewerkers en waar de kansarmen, uit vrije wil, terecht kunnen met hun problemen.
De sociale medewerkers zoeken, samen met hen, naar mogelijke oplossingen voor hun probleem binnen ons sociaal zekerheidssysteem. Als zij er geen afdoend antwoord kunnen in vinden, dan komen zij in laatste instantie bij ons terecht en leggen zij ons de steunaanvraag voor.
Deze werkwijze garandeert ons een vrij hoge graad van zekerheid dat de voorgelegde gevallen verantwoord zijn en goed onderbouwd.
Op vandaag zijn onze belangrijkste partners: het OCMW, CAW Oost Vlaanderen, de KRAS centra, De Sloep, Jeugdzorg via hun centra De Liaan, Steevliet en Stappen, wijkgezondheidscentra, sociale diensten van Gentse klinieken en tenslotte schooldirecties.
Elke steunaanvraag die zij ons voorleggen wordt binnen de raad van bestuur van de vzw grondig onderzocht op basis van de volgende criteria die voortspruiten uit haar statuten:
– Onze hulp gaat naar individuen en slechts uitzonderlijk naar verenigingen.
– Naar individuen die zich in een noodsituatie bevinden en die, na alle beschikbare openbare sociale middelen te hebben onderzocht, geen oplossing konden vinden.
– Naar personen die een hoge motivatie vertonen om uit hun crisissituatie te geraken en een nieuwe start te nemen in het leven.
– De steun is eenmalig of althans beperkt in de tijd. Hij moet voornamelijk tot doel hebben de persoon uit een noodsituatie te helpen en hem aldus toelaten een nieuwe start te nemen.
– Onze prioriteit gaat naar jongeren, gezinnen of alleenstaanden met jonge kinderen en ouderen.
– Onze werking beperkt zich tot de brede Gentse regio.
– Wij maken geen onderscheid op vlak van nationaliteit, ras of huidskleur, noch op godsdienstig, filosofisch of politieke vlak.
Enkele voorbeelden van de meest voorkomende steunaanvragen:
– Betaling van achterstallige facturen voor medische kosten, niet door ziekenfondsen gedragen, van energie-, water- of gasfacturen enz. bij gezinnen in een noodsituatie.
– Betaling van schoolmateriaal, schoolmaaltijden, bos- of andere klassen voor de kinderen van gezinnen in een noodsituatie.
– Betalen van Laptops voor studerende jongeren uit probleemgezinnen, door de jeugdrechter geplaatst in instellingen.
– Uitkeren van een installatiebudget voor jongeren uit probleemgezinnen, door de jeugdrechter geplaatst in instellingen en die op hun 18de zelfstandig begeleid gaan wonen.
– Het betalen van lijn- of treinabonnementen om verplaatsingen van kansarmen mogelijk te maken, bvb voor patiënten die regelmatig naar een kliniek moeten of voor vluchtelingen die verder van stad wonen en er regelmatig moeten zijn in het kader van hun integratietraject.
– Het verlenen van leningen zonder interest voor familiehereniging van herkende vluchtelingen.
– Daarnaast heeft de vzw een huisvestingsproject voor migrantengezinnen.
Het project bestaat erin een transit woning, voor beperkte periodes, ter beschikking te stellen van dakloze migrantengezinnen, die een uitgesproken wil en het potentieel vertonen om zich in onze maatschappij te integreren.
– De verplichte begeleiding die hiermee gepaard gaat omhelst taalcursussen, werkopleiding, leerplicht voor de kinderen, financiële verantwoordelijkheid leren dragen, enz.Wij hopen aldus aan een aantal jonge gezinnen de kans te geven zich aan een snel tempo in onze maatschappij te integreren en er volwaardig in te functioneren.Dit project wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met het Gentse OCMW, vzw De Sloep en CAW Oost Vlaanderen.
Tenslotte organiseren wij ieder jaar een groot “FEEST” waarop meer dan 250 kansarmen, daklozen worden op uitgenodigd en verwend. Het laatste feest vond plaats op 31 maart 2019.